Programma, zondag 29 september om 19.30 uur
 

De leden van het Rietveld Ensemble verwelkomen u graag bij het eerste concert van hun serie ‘Kamermuziek onder de Dom’, met de titel ‘Zwei Oktette … et un octuor’. 

Het  concert vindt plaats op zondag 29 september om 19.30 uur in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 in Utrecht.  

VOOR DEZE KEER EEN ANDERE LOCATIE!! 

ONZE CONCERTEN BEGINNEN  DE HELE SEIZOEN OM 19.30!

 

Uitvoerenden

 

Rietveld Ensemble 

Elisabeth Perry viool

Maartje Rosmulder viool

Richard Wolfe, altviool

Matthias Naegele, cello

Peter Leerdam, contrabas

Nancy Braithwaite, klarinet

Frans Berkhout, fagot 

Fokke van Heel, hoorn

 

Programma

Op het programma staan drie octetten voor strijkers en blazers. Ze worden uitgevoerd door Elisabeth Perry en Maartje Rosmulder viool; Richard Wolfe, altviool, Matthias Naegele, cello; Peter Leerdam, contrabas; Nancy Braithwaite, klarinet; Frans Berkhout, fagot en Fokke van Heel, hoorn. U kunt  luisteren naar:

Ferdinand Thieriot (1838 –1919), Oktet in Bes, op 62 (ca. 1873)

Franz Tischhauser (1921 – 2016), Oktet (1953)

Jean Francaix (1912 – 1997), Octuor (1972)

 

Toelichting op het programma

Tijdens dit eerste concert in de serie ‘Kamermuziek onder de Dom’, kunt u luisteren naar kamermuziek in zeer uitgebreide vorm: het octet. In ons geval gevormd door een strijkkwartet, aangevuld met een contrabas en drie blaasinstrumenten. En dat in drie heel verschillende composities. Twee ervan zijn afkomstig uit het Duitse taalgebied, de derde vond zijn oorsprong in Frankrijk.

Het eerste octet is ook het oudste van de drie. Het werd geschreven  rond 1873 door Ferdinand Thierot. Hij was, net als Johannes Brahms, afkomstig uit Hamburg. De twee waren jarenlang bevriend, en dat is goed te horen in de muziek van Thierot. Die klinkt net zo rijk aan warme, harmonieuze  klanken, als het werk van zijn oudere stadgenoot.

De muziek van de in Bern geboren Franz Tischhauser, bedient zich van een heel ander muzikaal idioom. In zijn jeugd had hij veel waardering voor de twaalftoonsmuziek van Alban Berg. Maar in zijn latere jaren, waarin ook het octet ontstond waar u vanavond naar kunt luisteren, schreef hij vooral tonale muziek, waarin zijn gevoel voor humor klinkt. 

 

Rietveld_Ensamble_21_september_2024.jpg

 

Die muzikale humor vinden we ook terug in de composities van Jean Françaix. Hij staat te boek als ‘muzikale grappenmaker’, die muziek schreef ‘om lol te maken’. Zou dat komen omdat hij al op heel jonge leeftijd – hij was zes jaar oud – toen hij begon te componeren? Hij leerde het compositievak bij Nadia Boulanger, en hij studeerde  piano aan het conservatorium van Parijs. In zijn eigen tijd kreeg hij veel waardering voor zijn verfrissende muziek. Die klonk als ‘sprankelend bronwater’ tussen de gecompliceerde muziek van zijn tijd. Aldus een recensent, toen hij Françaix in 1936 zijn pianoconcert hoorde uitvoeren. 

Kaarten voor dit concert kunt u bestellen  via deze links  of aan de zaal.

Link voor het concert van 29 september

 https://www.onlineticketsverkopen.nl/beheer/winkel/2744

Link voor alle losse concerten voor de rest van het seizoen plus de mogelijkheid voor een seizoensabonnement

 https://www.onlineticketsverkopen.nl/beheer/winkel/2751

Bent u nieuwsgierig naar wat het Rietveld Ensemble tijdens nieuwe seizoen voor u in petto heeft? Klik op onze seizoensfolder voor alle details.

 

RE-20242025-2.jpg